Алуминијум под лупом

Упркос великој распрострањености алуминијума у околини (трећи елемент по заступљености у Земљиној кори), природа му није доделила ниједну „животну улогу“. Да ли се ипак може наћи у живом свету? Биљке биоакумулирају знатне количине алуминијума из земљишта. Путем биљних намирница, али и из воде за пиће алуминијум доспева у наш организам. Алуминијум у организам доспева и преко адитива у намирницама, преко намирница које се припремају и чувају у судовима од алуминијума, фолији или конзервама. Количина алуминијума која из фолија пређе у намирнице зависи од киселости хране и временског трајања контакта. Ипак, садржај алуминијума који на овај начин доспе у организам знатно је мањи од оног унетог преко адитива. Овај метал у виду своје активне супстанце у наш организам доспева путем средстава који се користе за личну хигијену.

 

Зашто је важно које дезодорансе и средства против знојења бирамо?

Знојење је природан и здрав телесни процес и није разумно његово заустављање. Свако се зноји када је вруће или током физичких активности какво је и бављење спортом. Слана, провидна теачност (99% вода и 1% со) се ствара и лучи путем знојних жлезда, испуњавајући тиме основну телесну функцију хлађења организма. Осим тога, знојење се може јавити и као последица стреса или нервозе: тада се активирају и такозване апокрине знојне жлезде које стварају малу количину зноја који има различит састав: богат је мастима и  беланчевинама. Бактерије делује на остатке зноја при чему настају једињења непријатног мириса која углавном садрже масне киселине и амине кратких алкил-ланаца.

За многе људе средства против знојења нису потребна, довољно је редовно купање и промена одеће. Али ако ипак постоји потреба за заштитом испод руке довољна је употреба блажих дезодоранаса.

Дезодоранси су производи који служе да маскирају телесне мирисе, убијају клице и бактерије који производе те мирисе и који садрже мирисне супстанце.

Слика 1: Антиреспирант без присуства алуминијумових соли

Слика 1: Антиреспирант без присуства алуминијумових соли

Средства против знојења (антиреспиранти) се могу производити у облику крема или лосиона или могу бити растворена у алкохолу и примењена као спреј. Антиперспиранти су препарати који запушавају лојно-знојне канале. Активна супстанца у средствима против знојења је комплекс хлорида и хидроксида алуминијума. Алуминијум-хлорхидрат, Al2(OH)5Cl × 2 H2O се најчешће налази у многим средствима против знојења. Ово једињење делује као средство које стеже, које скупља отрове на знојним жлездама и тако се смањује количина зноја која се излучује. Алуминијумове соли смањују знојење тако што се у знојним порама ствара нерастворни алуминијум-хидроксид који блокира пору и спречава излив зноја. Резултат је да се мање знојимо, односно боље речено, зној ни не може да се ослободи кроз поре. Део комплексних алуминијумових једињења улази у поре и ту прави чеп. Важно је напоменути да се сви препарати наносе на здраву, неоштећену, неиритирану кожу.

Алуминијум-хлорхидрат се све чешће доводи у везу са раком дојке и алцхајмеровом болешћу јер наводно повећава ризик од оболевања. Недвосмислене научне потврде још нема, бројне студије доносе опречне закључке, неке друге, опет, сасвим конкретне. Али сасвим је јасно да су алуминијумске соли тренутно под лупом. Без обзира на то јесу ли су заиста штетне или не, производ који не садржи алуминијум – је добра алтернатива. На крају крајева, боље спречити него лечити.