Која је тајна мохита? Каква хемија стоји иза овог лаганог и освежавајућег летњег пића?

Рум

Осим што садржи етанол, рум садржи низ једињења која доприносе његовом укусу. Садржи веће концентрације естара од других алкохолних пића. Ови естри укључују етил-ацетат (арома крушке) и етил-пропаноат (воћна арома). Други алкохоли, као што је изоамил алкохол (слатка арома) такође доприносе ароми и укусу рума.

етил-ацетат и етил-пропаноат и изоамил алкохол

етил-ацетат, етил-пропаноат и изоамил алкохол

Нана

Главна компонента укуса баштенске нане је изомер карвона, који јој даје карактеристичан мирис менте. Такође садржи лимонен – не уобичајени изомер који се налази у цитрусном воћу, већ мање уобичајен изомер који има арому налик терпентину.

(R) (-) – карвон и (S) (-) – лимонен

(R) (-) – карвон и (S) (-) – лимонен

Лимeта

Лимете имају већу киселост и мање шећера од лимуна. Главна киселина коју садрже је лимунска киселина. Такође садрже изомер лимонена, који има арому цитруса.

лимунска киселина и (R) (+) – лимонен

лимунска киселина и (R) (+) – лимонен

Браон шећер

Карамеле и меланоидни полимери дају смеђем шећеру боју.

Пример меланоидног фрагмента

Пример меланоидног фрагмента