Хемија лажног тена

Сви смо добро упућени у опасности превеликог излагања сунцу. Данас се тежи уједначеном тену, без пега и флека, прозрачном и баршунастом. Златна препланулост након неколико дана боравка на сунцу тежња је већине, али нико не жели да се врати са летовања црвен као кувани јастог, отуда је и настала потреба за кремом за сунчање. Међутим, ако немате довољно среће да неколико дана проведете на плажи, можда ћете доћи у искушење да прибегнете лосионима за сунчање како бисте постигли препланули изглед. Они могу изазвати појаву препланулости, дејством супстанци које садрже.

Главна супстанца која се користи у лосионима за сунчање је дихидроксиацетон (слика 1.), обично скраћеница од ДХА. Лосиони за сунчање могу садржавати до 15% ДХА, мада лосиони доступни у нашим продавницама садрже ДХА у распону од 3-5%. Очигледно је да што је већи проценат, то је израженије потамњивање. Може се користити и друга супстанца, еритрулоза (слика 2.), мада је њен ефекат тамњења постепенији, чешће се користи заједно са ДХА.

Па како дихидроксиацетон делује на подстицање појаве препланулости? ДХА заправо делује на мртве ћелије коже на површини наше коже. Аминокиселине у овом мртвом слоју коже могу да реагују са ДХА како би произвеле супстанце зване меланоидини. Меланоидини произведени лосионима за сунчање апсорбују одређене таласне дужине светлости због своје структуре, што резултира визуелно ефектом смеђе боје на кожи.

Слика 1. Дихидроксиацетон

Слика 1. Дихидроксиацетон

Ефекат ДХА није тренутни. Потребно је око 2-4 сата да кожа порумени, а за тамњење је понекад потребно чак 72 сата. Будући да утичу на мртве ћелије на површини коже, препланулост коју изазове ДХА траје до десет дана, бледећи како се те мртве ћелије коже скидају, па је поновна примена лосиона неопходна да би се одржао ефекат.

Лосиони за сунчање тада могу бити прикладна пречица за сунчање без ризика од опекотина. Међутим, постоји неколико упозорења. Прво, студије су показале да се након наношења лосиона за сунчање осетљивост коже на ултраљубичасте зраке благо повећава. Студија из 2007. године открила је да је током 24 сата након наношења лосиона за сунчање, количина произведених слободних радикала изазваних УВ зрачењем била за 180% већа од нетретиране коже..

Слика 2. Еритрулоза

Слика 2. Еритрулоза

Могли бисте помислити да ће, након што се преплане од лосиона за сунчање, ваша кожа добити природну заштиту од сунчевих зрака. Међутим, нормално тамњење резултат је производње меланина у кожи; меланоидини произведени лосионима за сунчање не пружају исту заштиту. Процењује се да лажни препланули тен даје само СПФ од 3 – превише низак да би пружио значајну заштиту од сунчевих зрака, па морате да пазите да и даље користите крему за сунчање!

У једној необичној студији утврђено је да ДХА може изазвати тешки дерматитис код мексичких паса без длаке. Сасвим је јасно зашто је неко одлучио да нанесе лосион за сунчање на мексичке псе без длаке, али ако га случајно поседујете – поведите рачуна.

Укратко, чини се да не постоји превелики ризик од коришћења лосиона за сунчање, докле год се сећате да препланули тен који они генеришу неће вам заиста пружити никакву заштиту од сунчевих зрака. Уз доказе о повећаној УВ осетљивости, свакако их треба користити у комбинацији са кремом за сунчање!

Извор: https://www.compoundchem.com/2014/08/07/faketan/