Како је завршио славни војсковођа

Када се помене арсен (As), прва помисао за овај елемент је везана за његову отровност. Арсен се током читаве историје људске цивилизације користио као ефикасан и неприметан отров. Управо због своје ефикасности виши слојеви друштва називали су га ”отровом за краљеве и краљем међу отровима”. Поред свесног тровања, односно убацивања једињења арсена у храну или пиће онога кога су желели да отрују, арсен се користио и као састојак козметичких препарата који су служили за избељивање коже. На тај начин би онај ко редовно наноси на кожу такве препарате био упорно и несвесно трован. Осим тога, арсен се примењивао и као боја за зидове, али пошто је био скуп њиме су бојени зидови аристократских кућа.

Слика 1: Бочица отрова арсена

Слика 1: Бочица отрова арсена

Најславнија личност која се отровала арсеном је био Наполеон Бонапарта, што је испрва било приписано намерном додавању арсена у храну Наполеону, али је каснија анализа Наполеонове косе показала да је био контаминиран највероватније са зидних тапета. Наиме, Наполеон је након позара код Ватерлоа 18. јуна 1815. године од удружене коалиције савезника које су предводили Велика Британија и Русија, протеран на острво Света Јелена. Тамо је он и умро, а поједини научници верују да узрок треба тражити у тапетима на зиду куће на острву Света Јелена, што је на крају и послужило за анализу. Утврђен је извор арсена у Наполеоновој коси. То је био бакар-арсенит (CuAsHO3), а како је у кући било влаге, због недовољног проветравања на зидовима је расла буђ. Она је претварала арсен у испарљиви триметил-арсен, који се путем плућа уноси у организам. Стога је Наполеон интензивним тровањем арсеном преминуо 05. маја 1821. године.

Ипак, контроверза око његове смрти и данас је актуелна, а добар део историчара и даље верује да је управо арсен био тај који је изазвао отрове у његовом телу, а напослетку и његову смрт.

Извори:

Дејан Кепић, Историја хемије