Пуца ми лед за твоје пиће, да ти искрено кажем!

Хемијске силе које растварају коцку

Коцкице леда у замрзивачу обично имају температуру од око -18 степени Целзијуса, док је вода коју сипамо из чесме најчешће загрејана до 10 степени. Када коцкицу леда убацимо у чашу са знатно топлијом течношћу, њени спољашњи слојеви се загревају и шире, док јој унутрашњост остаје исте температуре. Због те разлике у температури слојева јављају се силе које растварају коцкицу.

Слика 1: Лед пред пуцањем

Слика 1: Лед пред пуцањем

Да ли ће услед тих напона лед пући, зависиће од неправилности у његовој грађи, односно од начина на који се хладио и присуства џепова кисеоника у њему. Уколико су коцкице превише брзо замрзнуте те гасови у води нису имали времена да побегну из њих, везе између слојева леда биће слабашне, а такве коцкице ће после убацивања у топлу течност пуцати.

Извор: Политикин забавник